Lupte violente de desfasoara sambata in nordul si estul Siriei unde fortele regimului, sustinute de lovituri aeriene ruse, se confrunta cu jihadistii Statului Islamic. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului informeaza ca 75 de luptatori pro-guvernamentali au murit sambata intr-un atac al Statului Islamic la Deir Ezzor (est), transmite AFP.

Rusia a efectuat lovituri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube

Un bilant anterior vorbea de 35 de victime de partea guvernamentala

In provincia Alep (nord), cel putin 16 jihadisti au fost ucisi intr-un atac esuat asupra pozitiilor guvernamentale din apropiere de Al-Bab, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Televiziunea de stat a anuntat, de asemenea, ca fortele regimului au respins o ofensiva in regiune.

Potrivit OSDH, care dispune de o larga retea de informatori in Siria, avioanele ruse efectuau lovituri aeriene in regiune intre aeroportul militar din Koueiris, controlat de regim, si Al-Bab, in nord-estul provinciei.

In cursul ultimelor zile, fortele pro-regim au avansat catre Al-Bab, un bastion al Statului Islamic, recastigand mai multe sate pe traseu. Trupele siriene se afla la mai putin de doi kilometri de acest oras, o distanta care nu a mai fost atinsa din 2012.

Situat la 30 de km sud de frontiera turca, Al-Bab a cazut in mainile rebelilor in iulie 2012, iar apoi in mainile Statului Islamic in noiembrie 2013.

Militarii sirieni incearca, cu precadere, sa taie accesul rebelilor catre Alep, al doilea oras ca marime din Siria, divizat la ora actuala intre cartiere controlate de guvern si cartiere sub control rebel.

"Prin aceasta operatiune, armata incearca sa isi largeasca zona de securitate din jurul orasului" Alep si sa impiedice aprovizionarea rebelilor, a explicat pentru AFP o sursa din fortele de securitate.

Potrivit unui comandant al fortelor siriene, regimul lui Bashar se lupta la ora atuala pe 7 fronturi diferite in provincia Alep.

Regimul mai spera si sa loveasca in Statul islamic, care controleaza o parte din provincia invecinata cu Raqa, a carei capitala reprezinta sediul central al gruparii jihadiste.