Politia olandeza a arestat un fost soldat care a postat pe Facebook mesaje in care spunea ca a luptat anul trecut in Siria alaturi de unitatile kurde impotriva Statului Islamic, informeaza The Guardian.

SiriaFoto: Agerpres

Barbatul in varsta de 47 de ani, al carui nume nu a fost facut public, a fost arestat miercuri in orasul estic Arnhem si a fost prezentat vineri in fata unui judecator din Rotterdam, fiind eliberat temporar.

"Barbatul este un fost soldat al carui caz a fost prezentat pe larg in presa si pe Faceboook anul trecut din cazua implicarii sale in luptele impotriva Statului Islamic", se arata intr-un comunicat de presa al procuraturii olandeze.

"Legea olandeza - cu exceptia unor circumstante exceptionale precum legitima aparare - nu le da cetatenilor sai dreptul de a folosi forta si in special forta mortala. Astfel incat uciderea unui luptator (al Statului Islamic - n.red.) ar putea insemna trimitere in judecata pentru omor", se mai arata in comunicatul de presa.

Presa olandeza scrie ca numele barbatului ar fi Jitse Akse, si ca acesta ar fi parasit Siria la inceputul lui 2015.

"Cand vezi ce au facut... omorand un membru ISIS probabil ca am salvat zeci de vieti" a declarat barbatul pentru un ziar local.

Procuratura olandeza arata ca exista o diferenta majora intre cei care calatoresc in Siria pe cont propriu pentru a lupta impotriva Statului Islamic si armata olandeza, care antreneaza luptatori si efectueaza misiuni de bombardament in Irakul invecinat.