Relatiile dintre Italia si UE s-au deteriorat vineri, in conditiile in care Roma a ridicat obiectiuni in privinta planului de 3 miliarde de euro in privinta Turciei, iar presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, l-a acuzat pe premierul italian ca „demonizeaza” UE, scrie Euobserver.com.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

Reactia lui Junker vine dupa ce Renzi a obiectat la finantarea planului de ajutorare a refugiatilor din Turcia, avand ca scop scaderea numarului de refugiati ce vin in Europa.

„Am dificultati in a intelege uimitoarea rezerva a Italiei fata de cele trei miliarde pentru Turcia, pentru ca banii nu se dau Turciei, ci refugiatilor sirieni din Turcia”, a spus Junker.

„Aceste trei miliarde de euro sunt o problema de credibilitate a UE”, a spus el.

Acuzatiile lui Junker au fost respinse de ministrul italian de finante, Pier Carlo Padoan, dupa o intrunire ministeriala ce a avut loc tot in Bruxelles.

„Italia nu blocheaza nimic”, a spus el jurnalistilor, explicand apoi ca Italia vrea ca banii pentru plan sa vina din bugetul UE.

Potrivit intelegerii din octombrie, doar 500 mil. euro vor fi din bugetul UE, rezstul urmand sa fie acoperit de statele membre.

„Credem ca este destul spatiu bugetar” pentru cele trei miliarde de euro necesare „fara a fi necesar sa se solicite statelor membre contributii aditionale”, a argumentat Padoan.

Premierul italian Matteo Renzi a raspuns dur criticilor aduse de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jucker, in privinta flexibilitatii bugetare, sustinand ca: "Italia nu se lasa intimidata si merita respect".

Jean-Claude Juncker a mentionat ca premierul italian nu ar trebui sa critice in mod nejustificat, la fiecare colt de strada, Comisia Europeana. "Flexibilitatea, eu am introdus-o, si nu el. Cred ca premierul italian, pe care il respect mult, greseste cand critica Comisia la fiecare colt de strada", a continuat Juncker.