Peste 120 de ostatici au fost eliberati in hotelul din capitala Ouagadougou de catre fortele de securitate, cu sprijinul soldatilor francezi si americani. Aproximativ 29 de oameni au fost ucisi in atacul armat. Principalii suspecti sunt militantii islamisti, care ar fi deschis focul in restaurantul Cappucino al Hotelul Splendid si ar fi luat mai multi ostatici, potrivit Reuters. Hotelul de patru stele este frecventat de occidentali.

Mina Tambao, Burkina FasoFoto: Google Maps

22.12 Un nou bilant anuntat de autoritati: 29 de morti si 30 de raniti. Printre cei decedati se numara 2 francezi si doi elvetieni, relateaza AFP.

16.13 Bilant provizoriu: 26 de morti in atacul de la Ouagadougou

Cel putin 26 de persoane au murit in atacul jihadist din centrul Ouagadougou, a anuntat sambata ministrul Comunicatiilor din Burkina Faso, Rémi Dandjinou, la finalul unui consiliu al ministrilor, subliniind ca este vorba despre un bilant provizoriu, potrivit AFP.

In Burkina Faso a fost declarat doliu national pentru 72 de ore, incepand de duminica.

15.45 Atacatorii au vizat "un simbol al progresului democratic" (expert al Grupului International pentru Situatii de Criza - ICG)

Atacul jihadist revendicat de al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi) era previzibil din cauza lipsei de securitate regionale si din cauza simbolului democratic reprezentat de Burkina Faso, estimeaza Cynthia Ohayon, experta Grupului International pentru Situatii de Criza (ICG) de la Dakar, intr-un interviu pentru AFP.

14.21 Ambasadorul francez din Burkina Faso a spus ca 27 de persoane au fost ucise, mai mult decat bilantul de 23 anuntat mai inainte de presedintele tarii africane.

Gilles Thibault a scris pe Twitter ca 150 de persoane din 18 tari au fost salvate de la locul atacului si au primit ajutor medical.

12.41Presedintele din Burkina Faso, anunta un „total preliminar” de 23 de morti in atacul asupra hotelului de lux. Ministrul securitatii a spus ca printre morti sunt victime de 18 nationalitati.

De asemenea, un ofiter din cadrul jandarmeriei a spus ca un al patrulea atacator a fost ucis in Hotel Yibi, aflat langa Hotelul Splendid

11.24Operatiunile fortelor de securitate s-au incheiat, fiind eliberati 126 de ostatici. „Trei jihadisti au fost ucisi, unul era arab, doi negri africani”, a spus ministrul pentru securitate, adaugand ca operatiunile continua la hotelul Tibi, aflat in apropiere. (Reuters)

10.18Luptatorii islamisti au minat cu explozive etajele superioare, incetinind progresul fortelor de securitate burkineze –ajutate de militari americani si francezi – in a prelua controlul hotelului, a declarat un ofiter superior din fortele de jandarmerie. (Reuters)

Militarii au inceput azi noapte asaltul asupra hotelului Splendid, potrivit Reuters. Receptia hotelului a fost incendiata. O victima care a ajuns in spital a declarat ca atacatorii urmareau sa ucida albi.

Potrivit CNN, in perimetru au intervenit si militarii francezi, care sunt asistati de americani. Hotelul este situat in partea centrala a capitalei Ouagadougou si este frecventat de jurnalisti, diplomati si de personalul ONU.

Atacul a fost revendicat de grupul islamist Al-Mourabitoun, care a jurat loialitate Al-Qaedei din Magrebul Islamic. Aceeasi grupare a revendicat si atacul asupra hotelului Raddison Blu din statul vecin Mali, la sfarsitul anului trecut, care s-a soldat cu 22 de morti.

Potrivit martorilor oculari, doua masini capcana au explodat in fata hotelului Splendid la ora 19.30 GMT (21:30 ora Romaniei). Trei sau patru suspecti albi inarmati au fost vazuti intrand in hotelul din Ouagadougou, care este de multe ori folosit de personalul ONU si de occidentali. Martorii au relatat ca suspectii erau albi, purtau turbane si vorbeau o limba care nu este nativa in Burkina Faso, o fosta colonie franceza, relateaza BBC.