Premierul italian Matteo Renzi a raspuns dur criticilor aduse de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jucker, in privinta flexibilitatii bugetare, sustinand ca: "Italia nu se lasa intimidata si merita respect". Conflictul dintre cei doi a aparut dupa ce Matteo Renzi a sustinut ca flexibilitatea bugetara la nivelul UE a fost introdusa la propunerea guvernului italian, iar Juncker a reactionat, precizand ca a fost un demers al Comisiei Europene, scrie Agerpres.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

"Bruxellesul a introdus flexibilitatea dupa ce Italia a cerut acest lucru foarte, foarte insistent. Am solicitat o politica europeana care sa sed gandeasca mai mult la locurile de munca si mai putin la austeritate si la regulile de fier ale bugetului", a subliniat Matteo Renzi intr-un interviu TV.

Premierul italian a reactionat, sustinand ca: "Nu am atacat Comisia, dar cerem ca Italia sa fie respectata. Nu ne putem lasa intimidati [...] Am onoarea de a conduce o tara mare care da multi bani Bruxellesului. Daca cineva regreta epoca in care, de la Bruxelles, se putea dicta linia de conduita a Romei, telecomanda Roma, a trecut acel timp. Vremea in care Italia trebuia sa isi faca temele acasa s-a incheiat, am facut reforme si cerem respect din partea tuturor. Epoca in care Italia mergea cu caciula in mana la Bruxelles nu mai exista".

Jean-Claude Juncker a mentionat ca premierul italian nu ar trebui sa critice in mod nejustificat, la fiecare colt de strada, Comisia Europeana. "Flexibilitatea, eu am introdus-o, si nu el. Cred ca premierul italian, pe care il respect mult, greseste cand critica Comisia la fiecare colt de strada", a continuat Juncker.

Presedintele Comisie Europene s-a declarat surprins de afirmatia lui Renzi legata de flexibilitatea bugetara. "Am introdus o doza de flexibilitate crescuta impotriva vointei unora dintre statele membre. Am fost surprins cand [...] Renzi a spus ca el a introdus flexibilitatea. Din contra, eu am fost acela, si nu el, chiar daca a fost cu acordul sau. Vreau ca in legatura cu acest aspect sa fie respectate realitatea si adevarul", a amintit Junker.