Presedintele chinez Xi Jinping va efectua saptamana viitoare vizite de stat in Arabia Saudita, Egipt si Iran, a anuntat vineri diplomatia chineza, citata de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba de prima vizita a lui Xi Jinping in aceste tari, de cand a devenit presedintele Chinei.

Xi va efectua vizitele in perioada 19 - 23 ianuarie, a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang, intr-un comunicat.

Turneul intervine in conditiile in care un diplomat chinez a cerut luni Iranului si Arabiei Saudite sa dea dovada de "calm si retinere" in relatiile lor, cu ocazia unor vizite succesive efectuate saptamana trecuta in cele doua tari.

Relatiile dintre Ryad si Teheran s-au degradat puternic dupa executarea, in 2 ianuarie, de catre Arabia Saudita a liderului siit Nimr al-Nimr, lider al opozitiei politice saudite, condamnat pentru terorism.

Executia a declansat atacuri impotriva reprezentantelor diplomatice saudite din Iran, in urma carora Riadul a rupt relatiile diplomatice cu Teheranul.

Ministrul adjunct al Afacerilor externe Zhang Ming s-a intalnit saptamana trecuta cu inalti oficiali sauditi si, ulterior, iranieni.

China importa din Orientul Mijlociu marea majoritate a petrolului, dar nu se implica, in mod traditional, in tensiunile si conflictele divid regiunea.