Norvegia anunta ca va trimite inapoi toti refugiatii ce exploateaza o neclaritate legislativa pentru a trece granitele sale, prin Rusia, pe bicicleta. Ministrul imigratiei si integrarii, Sylvi Listhaug, spune ca in jur de 5500 de persoane - majoritatea sirieni - au trecut granita in acest mod in 2015, conform The Guardian.

Conform legislatiei, Rusia nu permite trecerea granitei pe jos, pe cand Norvegia opreste la granita toti soferii insotiti de persoane ce nu pot prezenta documente de identitate. Insa folosirea bicicletei pentru a trece spre Norvegia este permisa.

Sylvi Listhaug, ce a fost numit ministrul imigratiei in decembrie si care promitea inca de pe atunci sa reduca fluxul de refugiati, a declarat saptamana aceasta ca toti cei ce traverseaza granita prin Storskog, fara o viza de tranzit, vor fi intorsi din drum.

Directoratul national de politie norvegian a anuntat ca evita sa trimita inapoi refugiatii pe bicicleta, insa a odonat ca toate bicicletele abandonate de imigranti dupa ce traverseaza granitele, "sa fie stranse cu scopul de a fi date strainilor ce vor fi trimisi spre Rusia", a declarat un oficial al politiei pentru postul NRK. "Pot intelege ca acest lucru ar parea ciudat", a mai adaugat acesta.

Joi, politia norvegiana a confirmat faptul ca refugiatii nu vor fi fortat sa se intoarca in Rusia pe doua roti si ca vor fi trimisi prin intermediul unui autobuz.

In conditiile in care sute de mii de refugiati au luat calea Europei anul trecut, traversand Marea Mediterana, un numar mic dintre acestia au ales sa ocoloeasca, calatorind spre Norvegia, stat membru al spatiului Schengen, prin intermediul Rusiei. Acestia si-au obtinut vizele pentru a intra in Rusia din Damasc sau Beirut - unii au preferat sa se inscrie la universitatile din Rusia pentru a obtine vize de stundenti. Ajunsi la Moscova, refugiatii ar fi luat trenul pana la Murmansk, de unde ar mai fi avut putin peste 200 de kilometri de strabatut pana la granitele cu Norvegia, unde ar fi fost integrati in tabere pentru refugiati.

Cele doua state au inceput sa "paseze" refugiati intre ele in noiembrie, dupa ce Norvegia a anuntat ca va trimite inapoi azilantii cu permise de rezidenta rusesti, insa Rusia a refuzat sa ii primeasca.

Svetlana Gannushkina, o activista in problema imigratiei, a anuntat ca sirienii trimisi inapoi in Rusia nu vor fi deportati mai departe, insa sansele de a primi un statut legal sunt foarte mici. Dintre cei 12.000 de sirieni aflati acum in Rusia, conform cifrelor oficiale, doar 2000 au primit azil temporar (pentru un an), iar alti 2000 au primit un altfel de statut juridic.