Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Margot Wallstrom, nu mai are voie sa intre in Israel, dupa ce a cerut anchete "aprofundate" legate de circumstantele in care au fost ucisi in ultimele luni palestinieni care au atacat fortele de ordine, scrie AFP.

In seara zilei de miercuri, un purtator de cuvant al ministerului evreu de externe a anuntat ca ambasadorul Suediei in Israel, Karl-Gustav Nesser, a fost convocat "de urgenta" la ministerul din Ierusalim.

"Un protest a fost prezentat ambasadorului dupa propunerile agresive ale ministrului suedez si in timpul intalnirii i s-a exprimat furia guvernului si a poporului israelian fata de prezentarea tendentionasa a realitatii, care denota o relatie ostila fata de Israel", a spus purtatorul de cuvant.

Inaintea acestei convocari, ministrul adjunct al Afacerilor externe, Tzipi Hotovely, a afirmat ca in urma declaratiilor Margot Wallstrom, "care constituie un amestec de orbire si de prostie politica, Israelul a decis sa isi inchida portile pentru vizitele oficiale suedeze".

Aceasta declaratie a ministrului israelian, difuzata la radioul public, pare sa vizeze toate deplasarile oficiale suedeze.

Peste o suta de palestinieni au fost ucisi in ultimele doua luni, majoritatea in timp ce comiteau atentate cu arme albe in Israel si in teritoriile palestiniene, iar ceilalti in confruntari sau in atacuri.

Numarul mortilor este de 150 in randul palestinienilor si de 23 de partea israeliana.

De cand a preluat functia, in octombrie 2014, si a anuntat aproape imediat ca Suedia recunoaste statul palestinian, Wallstrom a iritat diplomatia israeliana.

Imediat dupa atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, aceasta a declarat ca conflictul israeliano-palestinian este unul dintre factorii care explica printre altele de ce "oamenii se radicalizeaza".