Politia turca a arestat un suspect in legatura cu atentatul sinucigas comis marti in centrul istoric al Istanbului, in care si-au pierdut viata 10 persoane, inclusiv 8 turisti germani, a anuntat miercuri ministrul turc de Interne, Efkan Ala. "O persoana a fost retinuta marti seara dupa atac. Ancheta continua meticulos", a declarat oficialul turc, dupa o intalnire cu omologul sau german, Thomas de Maiziere, potrivit AFP.

Istanbul a fost scena unui nou atac sangerosFoto: Captura YouTube

"Unsprezece persoane, inclusiv noua germani, un norvegian si un peruan, sunt inca in spital", a declarat ministrul turc, adaugand ca doi cetateni germani raniti in atentat sunt inca in stare grava.

Efkan Ala, care a promis sa colaboreze cu Germania pe parcursul anchetei, a indemnat intreaga comunitate internationala trebuie sa coopereze in lupta impotriva terorismului: "Toate natiunile trebuie sa lupte impotriva terorismului, indiferent de religie sau ideologie. Terorismul este principala problema cu care se confrunta omenirea in acest secol."

Ministrul turc de Interne a tinut sa sublinieze si eforturile depuse de tara sa in lupta impotriva jihadistilor, amintind ca Turcia a arestat numai in ultima saptamana 220 de presupusi membri ai Statului Islamic.

Turcia anuntase, miercuri dimineata, si arestarea a 3 cetateni rusi suspectati de legaturi cu Statul Islamic, in timpul unui raid impotriva militantilor acestei grupari, la o zi dupa atentatul cu bomba de la Istanbul care a ucis 10 turisti. Consulatul general al Rusiei din Antalya a confirmat ca trei cetateni rusi au fost arestati in Turcia, fiind suspectati de legaturi cu gruparea Statul Islamic, a anuntat miercuri agentia de stiri Dogan, citata de Reuters.

Un atentat sinucigas cu bomba a fost comis marti dimineata in piata Sultanahmet din centrul Istanbului, o atractie turistica majora, provocand moartea a 10 oameni si ranirea altor 15. Printre victimele atentatului se numara cel putin 8 cetateni germani, potrivit Biroului guvernatorului Istanbulului.

Atenatul a avut loc in mijlocul diminetii in cartierul Sultanahmet, pe fostul hipodrom din apropierea bisericii Sfanta Sofia si de Moscheea Albastra, doua dintre cele mai vizitate monumente din Istanbul.

Comis la trei luni dupa atentatul soldat cu 103 morti in timpul unei manifestatii prokurde la Ankara, acest noua atac a vizat in mod deliberat strainii si turismul, un sector-cheie pentru economia turca.