Garda Revolutionara, armata de elita a regimului islamic, a sustinut miercuri ca a confiscat doua nave de razboi americane, cu zece marinari la bord, care au intrat in apele iraniene, potrivit site-ului Sepahnews.ir, citat de AFP.

"Cele doua nave de razboi americane, avand la bord cu 10 puscasi marini au intrat in apele iraniene, marti, in apropierea insulei si au fost confiscate de catre unitatile navale de razboi din Garzile Revolutionare, puscasii marini au fost dusi pe insula Farsi, iar starea acestora de sanatate este buna", se arata in declaratia citata.

Statele Unite au pierdut contactul cu doua mici nave militare intre Kuweit si Bahrain si sunt in contact cu Iranul, care a dat asigurari potrivit carora marinarii isi vor putea continua "in scurt timp" voiajul, a anuntat un oficial american, scrie AFP, citata de Agerpres.

"In cursul zilei, am pierdut contactul cu doua mici nave militare care navigau intre Kuweit si Bahrain", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului.

"Am intrat in contact cu autoritatile iraniene care ne-au informat ca personalul nostru se afla in siguranta", a adaugat el, precizand ca Washingtonul a primit asigurari din partea Teheranului potrivit carora marinarii "vor putea in scurt timp sa isi continue drumul".

Potrivit acestui responsabil, "nimic nu indica" in acest stadiu ca este vorba despre un act ostil din partea Teheranului.

Un responsabil militar american a facut cunoscut ca marinarii sunt in prezent "cu iranienii" pe insula Farsi, la jumatatea distantei dintre Iran si coastele Arabiei Saudite.

Nu a fost oferita nicio explicatie pentru care navele se gaseau in zona respectiva, situata in apele teritoriale iraniene. "Nu stim ce s-a intamplat", a admis acest responsabil, care a evocat un "incident mecanic" printre ipotezele posibile.

"Ei sunt pe insula (...), au dreptul sa isi continue drumul, insa este intuneric", a adaugat el, subliniind ca data fiind talia mica a navelor este mai prudent "sa astepte zorii zilei".