Autoritati locale din Elvetia recomanda contribuabililor sa amane cat mai mult posibil plata impozitelor, pentru a reduce costurile generate de dobanzile negative acordate la depozite de bancile din tara, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

Zug, un canton mic dar populat din apropiarea orasului Zurich, a anuntat ca nu va mai acorda discount-uri pentru plata anticipata a impozitelor. Motivul este reprezentat de costurile de pastrare in conturi a banilor.

Autoritatile cantonului considera ca prin aceasta decizie pot economisi 2,5 de milioane de franci elvetieni pe an.

Apelul neobisnuit facut de cantonul Zug, care ar putea fi urmat si de alte autoritati locale, este una dintre consecintele nedorite ale masurilor extraordinare adoptate de Banca Nationala a Elvetiei (BNE) pentru deprecierea francului supraevaluat, care afecteaza industriile exportatoare ale tarii.

In urma cu un an, BNE a renuntat la plafonul care limita aprecierea francului fata de euro, pe fondul eforturilor Bancii Centrale Europene de a devaloriza moneda unica.

Pentru a reduce atractivitatea activelor elvetiene, BNE a dus dobanzile in teritoriu negativ, iar bancile comerciale transfera tot mai mult costurile catre cei mai mari clienti.

Dobanzile negative inseamna ca deponentii trebuie sa plateasca pentru a pastra banii in banci.