Guvernul de dreapta din Danemarca a anuntat marti un acord cu principalul partid de opozitie, ce ii asigura o majoritate parlamentara pentru adoptarea controversatului sau proiect de lege privind confiscarea obiectelor de valoare de la migranti, pentru a le finanta sejurul, transmite AFP.

Venstre, partidul liberal al premierului Lars Lokke Rasmussen, si partenerii sai de dreapta - Partidul popular danez (DF), Alianta liberala si Partidul popular conservator - au cazut de acord cu social-democratii cu privire la continutul acestui text ce va fi dezbatut incepand de miercuri in Parlament.

Intens comentat in strainatate, acest proiect de lege suscita reticente chiar si in randurile majoritatii. Ministrul Imigratiei si Integrarii, Inger Stojberg, a trebuit sa revizuiasca textul de doua dupa anuntarea proiectului pe 10 decembrie.

Masura de justitie sociala pentru unii, taxa pe saracie pentru altii, proiectul imputerniceste politistii sa "confiste bunurile pe care solicitantii de azil le aduc cu ei, pentru a le acoperi nevoile de hrana si adapost".

Intr-o prima versiune, proiectul prevedea ca migrantilor li se va permite sa pastreze o suma de 3.000 de coroane daneze (aproximativ 400 de euro) si bijuteriile de care sunt atasati afectiv.

Dar, in fata protestelor in crestere, ministrul a prezentat pe 8 ianuarie o versiune "indulcita", ridicand suma la 10.000 de coroane. Bijuteriile, medaliile sau portretele de familie au fost de asemenea exceptate de la confiscare, decat daca prezinta "o mare valoare economica".