Presedintele american Barack Obama sustine miercuri discursul anual despre starea natiunii in fata Congresului SUA, in care va prezenta realizarile mandatului sau si viziunile pentru viitor. Presa americana a anticipat temele pe care le va aborda Obama si lanseaza o lista lunga de posibile subiecte.

Discursul presedintelui Barack Obama despre starea natiunii este una dintre ultimele sale sanse de a capta atentia milioanelor de americani inainte de a parasi functia. Va incepe printr-o lista lunga de propuneri legislative pe care Congresul nu intentioneaza sa le aprobe, dar se va concentra pe noi promisiuni de inchidere a inchisorii Guantanamo si de intensificare a razboiului cu Statul Islamic, scrieCNN.

Barack Obama va oferi un discurs atipic despre starea natiunii, in care va vorbi despre inegalitate, justitie si violenta armata. Conform secretarului general al Casei Albe, Denis McDonough, presedintele va vorbi despre viitorul SUA nu doar in decursul acestui an, ci pentru urmatorii 20 de ani. Temele majore vor include modul in care inegalitatea afecteaza democratia si cum are fiecare american sansa sa influenteze democratia, anuntaThe Guardian.

Presedintele Obama va face un bilant al starii natiunii in tara si in strainatate, oferind o evaluare optimista a progreselor inregistrate in timpul mandatului sau si obiectivele ultimului an de mandat. Analistii sustin ca Barack Obama va incerca sa demonstreze cum administratia sa din ultimii sapte ani a reusit sa imbunatateasca situatia economica pentru clasa de mijloc si pentru saraci si sa consolideze apararea tarii impotriva atacurilor teroriste, informeazaNew York Times.

Discursul prezidential al lui Barack Obama se va axa pe revenirea economiei si progresele inregistrate de la preluarea mandatului, in ianuarie 2009, in timpul celei mai mari crize dupa 1930, noteaza AFP.

In ultimul discurs despre starea natiunii, Barack Obama va vorbi despre perspectivele masinilor care se conduc singure, potrivit oficialilor guvernamentali, presedintele folosind pentru prima data discursul anual pentru a aborda o problema importanta cu care se confrunta tehnologia auto, relateazaReuters.