UE va incepe miercuri deliberarile privind eventuala atribuire a statului de economie de piata pentru China, o decizie care ar putea avea consecinte dure pentru concurentii europeni ai 'fabricii lumii', scrie AFP.

Comisia Europeana, negociatorul comercial al celor 28 de tari membre - va deschide dezbaterile asupra acestui statut prin care, daca il obtine, China ar beneficia de o puternica reducere a taxelor vamale.

"Colegiul (cei 28 de comisari ai UE) va avea maine o dezbatere orientativa privind cererea Chinei de a accede la statutul de economie de piata", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas.

"Nu este momentul sa luam o decizie formala" ci de a "aborda aceasta cerere si de a evalua etapele urmatoare", a precizat Schinas.

Numeroase industrii europene, de la producatorii de panouri solare la industria otelului, nu privesc cu ochi buni o schimbare de statut, la fel ca si Statele Unite.

"Europa nu poate pur si simplu sa acorde statutul de economie de piata unei tari care nu il merita. Daca vom actiona astfel, va avea un impact negativ imens asupra industriei europene", a subliniat purtatorul de cuvant al lobbyului industriei, Aegis, Milan Nitzschke.

"Modelul economic chinez bazat pe o politica exportatoare agresiva incurajeaza companiile sa practice un dumping in privinta preturilor pe pietele externe si sa favorizeze manipularea cursurilor valutare pentru a-si sustine economia", a a argumentat Nitzschke.