In conditiile speculatiilor tot mai insistente de la Chisinau privind dorinta nou-formatei coalitii de a-l impune ca premier pe controversatul Vlad Plahotniuc, presedintele Nicolae Timofti a transmis un comunicat in care se vorbeste despre "standarde ridicate in materie de integritate".

Timofti, la consultari cu partideleFoto: presedinte.md

Potrivit unuicomunicat de presaal Presedintiei Republicii Moldova, la consultari, presedintele Timofti a reiterat solicitarea ca, in timpul procedurii de selectare a unui candidat la functia de prim-ministru, partidele si grupurile parlamentare sa tina cont de hotararea Curtii Constitutionale din 2013, potrivit careia "orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate".

"Este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate", se mai spune in decizia Curtii adusa ca argument de Timofti.

Presedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut luni consultari parlamentare in vederea desemnarii unui candidat la functia de prim-ministru.

La discutii au participat lideri ai Partidului Democrat si Partidului Liberal, precum si reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat si ai grupului Social-Democrat de deputati neafiliati.

Liderul PD, Marian Lupu, l-a informat pe seful statului despre formarea unei coalitii parlamentare constituita din 56 de deputati, care ar urma ca in termen de doua zile, pana miercuri, 13 ianuarie, sa propuna sefului statului un candidat la functia de prim-ministru.

Coalitia parlamentara, se mai spune in comunicatul citat, ar urma sa fie formalizata in conformitate cu hotararea pronuntata de Curtea Constitutionala pe data de 29 decembrie 2015, potrivit careia "majoritatea parlamentara urmeaza a fi formalizata, nu doar declarata, cu indicarea deputatilor care o constituie, cu specificarea disponibilitatii de a sustine o anumita candidatura pentru functia de Prim-ministru si cu notificarea oficiala in adresa Presedintelui Republicii Moldova."

Majoritatea sui-generis e realizata in jurul PD, partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.La cei 20 de parlamentari democrati s-au raliat Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), 15 parlamentari care au parasit Partidul Comunistilor si 8 parlamentari plecati din PLDM, partidul Lui Vlad Filat (aflat in arest preventiv intr-un dosar de mega-coruptie).

Citit siValeriu Strelet, dupa ce sapte din deputatii sai au tradat si colaboreaza cu partidul lui Plahotniuc: Condamnam santajul din politica si amenintarile