Rusia i-ar putea acorda azil liderului sirian Bashar al-Assad, daca acesta va fi nevoit sa isi paraseasca tara, a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, intr-un interviu publicat marti, relateaza agentia DPA, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A fost cu siguranta mai dificil sa-i acordam azil in Rusia lui Snowden decat ar fi in cazul lui Assad", a declarat Putin pentru tabloidul german Bild, referindu-se la fostul consultant al Agentiei Nationale americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, care a primit azil in Rusia in 2013.

Putin a apreciat ca este prea devreme pentru a stabili daca Rusia va trebui sa-l adaposteasca pe Assad, a carui tara este devastata de un razboi civil de aproape cinci ani.

"Mai intai, populatia siriana trebuie sa fie capabila sa voteze, apoi vom vedea daca Assad va trebui sa-si paraseasca tara daca pierde alegerile", a precizat presedintele rus.

Putin a recunoscut ca Assad "a facut mult rau de-a lungul acestui conflict". Dar "conflictul nu ar fi luat aceste proportii daca nu ar fi fost alimentat din afara Siriei - cu arme, bani si luptatori", a adaugat el.

Vladimir Putin a reiterat ca Rusia il sustine pe Assad, un vechi aliat al sau, intr-un efort de a evita scenariul unui stat esuat ca in cazul Libiei.

"Nu vrem ca Siria sa ajunga ca Irakul sau Libia", a spus Putin. "Priviti la Egipt. Presedintele Sisi trebuie laudat pentru ca a preluat responsabilitatea si puterea intr-o situatie de urgenta, pentru a stabiliza tara", a adaugat el.