Ambasada Irakului la Berlin a emis recent 1 400 de pasapoarte pentru migranti irakieni care vor sa revina in tara, a indicat luni Ministerul de Externe german, transmite Reuters preluata de Agerpres. Pana la sfarsitul lunii octombrie, ambasada emisese numai 150 de pasapoarte, a declarat un oficial din minister, fara a indica motivul acestei cresteri.

Potrivit unei alte surse din diplomatia germana, situatia ar putea avea legatura cu recentele evolutii in conflictul din Irak.

Fortele antiteroriste de elita irakiene au impins luptatorii Statului Islamic spre periferiile orasului Ramadi luna trecuta, in ceea ce este considerat a fi primul succes major pentru armata irakiana in ultimele 18 luni. Irakul este cea de-a cincea tara de origine a solicitantilor de azil in Germania in 2015, conform datelor Ministerului de Interne de la Berlin.

In ultimele saptamani, guvernul german a cerut autoritatilor din statele de provenienta a migrantilor si refugiatilor sa emita pasapoarte pentru persoanele dornice sa revina in tarile respective.

Ajutorul pentru dezvoltare acordat de Berlin ar trebui sa depinda de disponibilitatea guvernelor de a-si repatria cetatenii care nu au niciun fel de perspectiva de a ramane in Germania, a subliniat ministrul de Interne, Thomas de Maiziere.