Teama unor represalii xenofobe se accentueaza in Germania, dupa o serie de atacuri in timpul noptii de Anul Nou din Koln, de care sunt suspectati cetateni de origine straina, potrivit autoritatilor germane citate de presa internationala. Cu mai mult de 500 de plangeri, 40% de agresiune sexuala, inregistrate incepand cu 1 ianuarie, aceste evenimente au pus-o pe cancelarul Angela Merkel si politica ei de deschidere fata de refugiati intr-o pozitie foarte inconfortabila, comenteaza AFP.

Cancelarul urmeaza sa sustina o conferinta de presa marti la pranz, cu ocazia vizitei prim-ministrului algerian Abdelmalek Sellal. Ralf Jager, ministrul de Interne al statului regional Renania de Nord-Westfalia, a declarat ca atacurile din Koln au fost comise "aproape exclusiv" de oameni care erau "de origine imigranta", venind inclusiv din Maghreb si din alte tari arabe. "Sunt, de asemenea, printre suspecti refugiati veniti la noi anul trecut", a spus el.

14 din cei 19 suspecti identificati sunt din Maroc si Algeria, a adaugat oficialul german. Ministrul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la "pericolul" de ca strainii sa fie "stigmatizati" in contextul acestor evenimente.

O preocupare mai puternica decat atacurile rasiste au vizat pakistanezi, africani si sirieni in noaptea de duminica spre luni. Aceste "atacuri rasiste" par sa fi fost organizate pe retelele sociale, potrivit politiei din Koln.

Anul trecut, Germania - una dintre tarile europene care nu s-a baricadat in fata afluxului de refugiati - si-a deschis portile pentru 1,1 milioane de solicitanti de azil, un record istoric. Peste 400.00 dintre acestia sunt sirieni care fug din cauza razboiului din tara lor si au ajuns acolo dupa o lunga si periculoasa odisee.