Tribunalul Suprem de Justitie (TSJ) al Venezuelei a anuntat luni ca toate deciziile parlamentului, controlat in prezent de opozitie, vor fi invalide deoarece trei deputati anti-chavisti au fost investiti in pofida suspendarii lor de catre TSJ, transmite AFP, citata de Agerpres.

TSJ va considera ca "nule" actele Adunarii Nationale din trecut si viitor, atat timp cat cei trei deputati ai opozitiei in chestiune vor ramane investiti, potrivit deciziei.

La doua zile dupa preluare a conducerii noii Adunari, la 5 ianuarie, opozitia venezueleana a infruntat puterea chavista (de la numele fostului presedinte Hugo Chavez, la putere intre 1999 si 2013) investind trei deputati suspendati de justitie si revendicand astfel majoritatea de doua treimi care ii confera largi prerogative .

Numarul deputatilor este determinant pentru opozitie. Cu 112 deputati, si nu cu 109, ea trece de la majoritatea de trei cincimi la cea de doua treimi, cu care detine prerogativele convocarii unui referendum, infiintarii unei adunari constituante si chiar sa duca la plecarea anticipata a presedintelui prin reducerea mandatului acestuia.

TSJ, cea mai inalta autoritate judiciara a tarii, va fi un actor cheie in lupta institutionala care s-a deschis intre parlamentul de opozitie si puterea chavista.

Opozitia considera ca TSJ este un sustinator al puterii, care a numit 34 de judecatori noi (13 titulari si 21 supleanti) la sfarsitul lunii decembrie si a infiintat luni o comisie pentru a ancheta asupra acestei afaceri.

Opozitia si-a fixat un termen de "sase luni" pentru a-l indeparta de la putere pe cale constitutionala pe presedintele Nicolas Maduro