Mii de persoane, care au raspuns la apelul unei miscari islamofobe, s-au adunat luni seara la Leipzig, in fostul RDG, pentru a protesta fata de sosirea masiva a refugiatilor, in timp ce germanii sunt scandalizati de violentele atribuite migrantilor la Koln de Anul Nou, transmite AFP, citata de Agerpres.

Sub ploaia in rafale, manifestantii si contramanifestantii au fost tinuti la distanta de un important dispozitiv politienesc si de tunuri cu apa, in centrul orasului.

Pe pancartele purtate, adversarii politicii de deschidere fata de refugiati dusa pana in prezent de cancelarul Angela Merkel au dat drumul furiei lor xenofobe. "Islam = teroare", se putea citi, sau "Refugiatii nu sunt bineveniti", iar ca desen pe fundal umbrele a trei barbati inarmati cu cutite care urmaresc o femeie.

Ei s-au referit la valul de agresiuni comise la cateva sute de kilometri distanta, la Koln (vest), in seara de 31 decembrie, puse de seama migrantilor, in special arabi. Aceste violente au avut ca victime femei, multe agresate sexual de tineri beti, situatie ce a scandalizat Germania.

Manifestantii din Leipzig au raspuns la apelul lansat de Legida, numele local al miscarii islamofobe Pegida care defileaza, de peste un an, in fiecare luni seara la Dresda, la circa o suta de kilometri spre est. "Legida, impreuna pentru Germania, tara, pacea si pastrarea culturii germane", se putea citi pe un panou urias.

In mod exceptional, militantii Pegida s-au alaturat luni celor din Legida pentru a marca implinirea unui an de la aparitia acestei miscari.

Aceste slogane au vizat-o in special pe cancelarul Angela Merkel, a carei politica de primire generoasa a refugiatilor este in momentul de fata atat de contestata incat a fost nevoita sa ii schimbe cursul.

"Expulzati!", "Rezistati!", "Merkel trebuie sa plece!", au scandat unii dintre manifestantii de la Leipzig.

Pana in prezent, Pegida a ramas o miscare cu precadere locala, care nu a reusit sa se raspandeasca in afara Saxoniei, land al carui capitala este Dresda.

Anul trecut, Germania - una dintre tarile europene care nu s-a baricadat in fata afluxului de refugiati - si-a deschis portile pentru 1,1 milioane de solicitanti de azil, un record istoric. Peste 400.00 dintre acestia sunt sirieni care fug din cauza razboiului din tara lor si au ajuns acolo dupa o lunga si periculoasa odisee.