In Penza, un oras de jumatate de milion de locuitori din partea europeana a Rusiei, s-a deschis un centru cultural care il comemoreaza pe Stalin si glorifica perioada in care acesta a condus URSS-ul. Comunistii rusi spun ca Stalin este din nou relevant fiindca ar avea o rezolvare pentru toate problemele din prezent, iar centrul are ca scop "sa glorifice o perioada grea, contradictorie, insa plina de eroism", scrie The Guardian, intr-un articol despre centrul cultural. Stalin este responsabil direct pentru moartea a sapte milioane de oameni si indirect pentru multe alte miloane, insa este foarte respectat in Rusia de azi.

HotNews.roFoto: Hotnews

In orasul Penza aflat la 600 km de Moscova, dar si in regiunea sa, anul 2016 este dedicat lui Stalin si se vor organiza o multime de evenimente culturale ca parte a unei reinvieri, a unei "primaveri staliniste". Acum s-a deschis si centrul cultural care contine fotografii, documente si relatari, totul pentru ca experienta stalinista sa fie adaptata realitatilor prezentului. Au fost programate si vizite ale elevilor la centru si sunt promise si burse pentru studentii care vor scie despre Stalin.

Dictatorul nascut in Georgia este responsabil de crudele epurari din anii 30', de trimiterea a milioane de oameni in Gulag si de pierderile uriase din al Doilea Razboi Mondial cand soldatii rusi au fost folositi pe post de "carne de tun" fara a avea arme si echipamente corespunzatoare. Imaginea lui Stalin difera enorm in Rusia unde este venerat de o parte din public pentru victoria din Marele Razboi Patriotic si multi spun ca pe vremea lui s-a trait foarte bine.

Ideea infiintarii centrului cultural din Penza i-a apartinut lui Georgy Kamnev, un comunist in varsta de 30 de ani care spune ca Stalin este tot mai relevant pentru prezent. fiindca ar fi avut raspuns pentru toate problemele din prezent si le-ar fi rezolvat extrem de eficient.

Intrebat ce spune despre groaznicele Gulag-uri in care Stalin a trimis milioane de oameni, Kamnev spune ca erau cu totul altfel conditiile istorice, iar ceea ce atunci era permis, nu mai este permis in prezent. Pe vremea lui Petru cel Mare oamenii erau decapitati in piata mare si era ceva normal, pe vremea lui Stalin represiunea era normala si nu avem de ce sa-l condamnam, mai spune initiatorul ideii. El considera ca acum 80 de ani statul exista pentru binele cetateanului, copii se puteau relaxa gratuit, iar adultii mergeau tot gratuit, la sanatorii. In plus, mai spune el, URSS era numarul unu mondial in domeniul stiintei pe vremea lui Stalin.