Politia suedeza a recunoscut luni ca nu a facut publice informatii legate de zeci de agresiuni sexuale in timpul unui festival de muzica si in urma carora au fost efectuate arestari, in special in randul strainilor, scrie AFP.

Aceste dezvaluri au fost facute dupa scandalul declansat de intarzierea cu care politia din Koln, in vestul Germaniei, a facut publica amploarea violentelor comise in noaptea de Anul Nou.

In cazul Suediei, 38 de agresiuni sexuale, dintre care doua violuri, au facut obiectul unor plangeri la editiile 2014 si 2015 ale We Are Sthlm, festival care se deruleaza la Stockholm in august si este prezentat ca cel mai mare din Europa in randul adolescentilor.

Un purtator de cuvant al politiei, Varg Gyllander, a evocat in prima instanta aproape 100 de arestari. Ulterior, acesta a revenit si a declarat ca numarul exact nu a fost stabilit.

"Ar fi trebuit fara indoiala sa prezentam aceste informatii, nu exista indoiala. De ce nu a fost facut acest lucru, nu o stim", a declarat el.

Dupa fiecare dintre editiile acestui festival, politia a afirmat ca au existat "relativ putine infractiuni si persoane arestate in comparatie cu numarul de participanti", a spus Gyllander.

Nicio condamnare nu a fost pronuntata de atunci, potrivit politiei.

Dagens Nyheter, cotidianul care a facut publice aceste informatii, a afirmat ca prezumtivii agresori erau in majoritate solicitanti de azil, minori si fara insotitori.

Ziarul a citat un raport al politiei legat de doua editii (fara a preciza care) mentinand ca suspiciunile erau legate de un grup de circa 50 de adolescenti afgani.

"Resimt o foarte puternica furie vazand tinere femei care nu pot merge la un festival fara a fi hartuite sexual si atacate", a reactionat premierul Stefan Lofven.

Faptul ca politia nu a informat marele public este, potrivit acestuia, "o problema de democratie pentru tara noastra".

Directorul politiei nationale, Dan Eliasson, a afirmat intr-o conferinta de presa ca, in genera, politia "incearca sa evite evocarea apartenentei etnice" a suspectilor.