Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui, pe banca acuzatilor: pentru prima oara, un membru al familiei regale spaniole apare luni in fata justitiei, intr-o vasta afacere de coruptie, un proces din care spera inca sa scape, in extremis, scrie AFP.

La tribunalul din Palma de Mallorca, in arhipelagul Baleare, Cristina de Bourbon si sotul sau au luat loc in sala dominata de portretul fratelui sau mai mare, Felipe al VI-lea, sef de stat dupa abdicarea regelui Juan Carlos, in 2014.

Printesa, in varsta de 50 de ani, este acuzata ca a ascuns de fisc venituri provenite din deturnarea a sase milioane de euro din fonduri publice, operatiune reprosata sotului sau, Inaki Urdangarin, si unui fost asociat al acestuia.

Judecatorul de instructie a incercat sa demonstreze ca infanta a fost parte activa in afacerile sotului sau. Dar procurorul s-a opus urmaririi penale asupra acestui aspect astfel incat aceasta va fi judecata doar pentru frauda fiscala.

Infanta a sustinut intotdeauna ca nu stia nimic de aceste afaceri si ca a avut o incredere in sotul sau, fost medaliat olimpic de care a refuzat sa divorteze, in ciuda presiunilor exercitate de familia regala, care dorea sa limiteze efectele toxice ale acestui scandal pentru monarhie.

Urdangarin, o fosta vedeta a handbalului, acum in varsta de 47 de ani, si fostul sau asociat Diego Torres sunt acuzati ca au supraevaluat contracte semnate intre 2004 si 2006 de institutul Noos - asociatie nonprofit dedicata organizarii de evenimente sportive, pe care o conduceau - cu guvernele regionale din Baleare si Valencia.

Potrivit acuzarii, profiturile erau impartite intre mai multe societati-paravan printre care Aizoon, aflata in proprietatea Cristinei si a lui Inaki, care ar fi finantat cheltuieli personale ale cuplului, calatorii, etc.

Urdangarin este judecat pentru deturnare de fonduri, frauda fiscala, trafic de influenta, escrocherie si spalare de bani. Procuratura a cerut impotriva sa cea mai mare pedeapsa, de 19 ani si jumatate de inchisoare, fata de 16 ani si jumatate impotriva lui Torres.

In acest proces, o asociatie de extrema dreapta, Manos Limpias (Maini curate), reprezinta acuzarea publica si cere opt ani de inchisoare pentru Cristina.

In prima zi a procesului, prevazuta pana in iunie, apararea printesei a pledat ca printesa nu poate fi judecata pentru frauda fiscala pentru ca nici parchetul si nici un avocat care sa reprezinte statul nu a cerut urmarire penala in numele trezoreriei publice, prezumtiva victima.

Torres a afirmat intr-un interviu difuzat duminica seara ca regele Juan Carlos stia de afacerea Noos.