Un pastor canadian inchis pe viata in Coreea de Nord, dupa ce a fost condamnat pentru subversiune, povesteste ca isi petrece 8 ore pe zi sapand gropi intr-o livada dintr-un lagar de munca si ca nu vede alti prizonieri, scrie The Guardian.

Hyeon Soo Lim, inconjurat de gardieniFoto: Captura CNN

Hyeon Soo Lim, un canadian nascut in Coreea de Sud, care a fost pastor-sef al uneia dintre cele mai mari biserici din Canada, este inchis in Coreea de Nord incepand din luna februarie 2015. Lim, in varsta de 60 de ani in momentul incarcerarii, a fost condamnat in decembrie la munca silnica pe viata pentru ca a incercat sa rastoarne regimul de la Phenian.

"Initial, cum nu facusem munci fizice, munca era grea. Insa acum m-am obisnuit", a declarat Lim intr-un interviu pentru CNN.

Acuzatiile aduse impotriva lui Lim nu au fost detaliate insa acesta sustine ca sunt legate de faptul ca a criticat deschis cele 3 generatii de lideri ai Coreei de Nord.

"Recunosc ca am incalcat autoritatea guvernului, sistemul si ordinea", declara Lim intr-un interviu difuzat luni. Intrebat daca se face vinovat doar de faptul ca a vorbit impotriva regimului de la Phenian, Lim a raspuns: "Da, asa cred".

Lim a fost intervievat intr-o sala de conferinte dintr-un hotel din Phenian, cu parul taiat scurt si imbracat intr-o uniforma gri, purtand pe piept numarul "036". Acesta munceste 8 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, sapand gropi intr-o livada dintr-un lagar de munca unde nu a mai vazut alti detinuti, scrie CNN.

Doi gardieni l-au condus in camera unde s-a desfasurat interviul, unul dintre ei ordonandu-i sa se aseze, apoi sa se ridice si sa se aseze din nou.

Lim primeste 3 mese pe zi si asistenta medicala, informeaza CNN. Biserica sa spune ca Lim are "probleme grave de sanatate, tensiune foarte ridicata".

Biserica a mai spus ca pastorul a vizitat Coreea de Nord de peste 100 de ori dupa 1997 si ca a contribuit la deschiderea unui orfelinat si a unui azil de batrani.

Lim, care a trait in Canada incepand din 1986, este singurul cetatean occidental despre care se stie ca este incarcerat in Coreea de Nord.