Italia doreste modificarea tratatelor Uniunii Europene (UE) pentru a crea o comunitate cu doua viteze, a declarat luni un oficial guvernamental, citat de AFP.

"Ar fi un cerc mai extins care ar include toate tarile" UE si "ar fi bazat pe piata unica" si libertatile sale, printre care libera circulatie recunoscuta de acordul Schengen, a declarat Sandro Gozi, secretar de Stat pentru Afaceri europene, intr-un interviu acordat pentru La Repubblica.

"Un al doilea cerc, mai restrans, inima Uniunii, ar fi compus dintr-o eurozona reinnoita si aprofundata", a precizat el, vorbind despre necesitatea de a avea "un ministru al Trezoreriei UE" supus votului Parlamentului european precum si o "adevarata uniune economica, cu propria sa politica sociala".

Italia, care insista de ani de zile pentru o mai mare integrare europeana, si-ar dori ca discutiile privind aceste modificari sa inceapa concret in 2017, la a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, in martie 1957, privind Comunitatea Economica Europeana (CEE), stramosul UE.

"Daca Europa ramane prizoniera a status quo-ului, cu zona euro in dificultate si cu Schengen problematic, ea risca dezintegrarea si triumful populistilor", a sustinut Gozi.

"Franta impartaseste analiza noastra dar acum este timpul sa actionam. Cu Germania, in schimb, lucram pentru un acord privind calendarul deoarece Berlinul tinde sa amane (deciziile), in timp ce noi dorim sa fim deja gata la inceputul lui 2017" pentru deschiderea negocierilor, a adaugat Gozi.