Cvasitotalitatea persoanelor suspectate de violentele, in special sexuale, care au avut loc in noaptea de Anul nou la Koln sunt persoane de origine straina, in special solicitanti de azil sositi in ultimele luni in Germania, a declarat lluni ministrul regional de Interne, citat de AFP.

"Atat declaratiile martorilor cat si rapoartele politiei (locale) si descrierile politiei federale indica faptul ca persoanele care au comis aceste crime erau aproape exclusiv imigranti", a declarat Ralf Jager, ministru de Interne al statului regional Renania de Nord Westfalia.

"De altminteri, rezulta din multe elemente ca e vorba de persoane originare din Africa de Nord si din lumea araba (...) In etapa actuala a investigatiilor, se numara printre suspecti refugiati veniti la noi anul trecut", a spus acesta, prezentand un prim raport asupa acestor evenimente care au antrenat peste 500 de plangeri.

In total, aproape o mie de oameni s-au adunat in noaptea de Anul nou in fata garii din Koln, printre care "numerosi refugiati", potrivit lui Jager. Au avut loc confruntari si au fost comise agresiuni sexuale, in special, inainte de evacuarea pietei. Dar multimea s-a adunat din nou si noi violente au avut loc.

Jager a recunoscut ca actiunile politiei au fost "inacceptabile" si a admis ca autoritatile nu au dispus de o "imagine de ansamblu" a evenimentelor inainte de dimineata de 1 ianuarie. Seful politiei din Koln a fost suspendat din functie saptamana trecuta.

Jager a lansat si un semnal de avertisment fata de stigmatizarea strainilor, care ar aduce apa la moara extremei drepte.

"A stigmatiza un grup (de populatie) ca agresori sexuali nu e doar o greseala ci si o periculos", a spus el.

"Nu are nicio importanta daca acesti barbati dispun de un pasaport arab, african sau german, daca sunt nascuti si au crescut aici sau vin din alta parte. Nu are nicio implicatie asupra anchetelor. Toti oamenii sunt egali in fata legii", a subliniat ministru.

Aceste declaratii vin in contextul in care in noaptea de duminica spre luni sase pakistanezi si un sirian au fost violent agresati de persoane necunoscute in incidente separate care au implicat in total circa 20 de oameni.

Politica de deschidere fata de migranti promovata de Angela Merkel a fost fragilizata puternic de evenimentele din noaptea de Anul nou, determinand cancelarul sa se pronunte pentru o procedura accelerata de expulzare a solicitantilor de azil care incalca legile.