Fortele de securitate turce au ucis 32 de militanti kurzi in acest weekend, in regiunea sud-estica a tarii, majoritar kurda, au anuntat duminica armata si surse din securitate, relateaza Mediafax citand Reuters.

Acesta a fost unul dintre cele mai violente weekenduri de la reluarea insurgentei vechi de trei decenii in iulie, punand in pericol procesul de pace lansat de Ankara cu liderul incarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in 2012.

Sambata, 16 rebeli au fost ucisi in orasele Cizre si Silopi, situate in apropierea frontierelor siriana si irakiana, iar alti patru au murit in cartierul istoric Sur al celui mai mare oras din regiune, Diyarbakir, au anuntat fortele armate intr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, 448 de militanti au fost ucisi in cele trei zone incepand de luna trecuta, cand au fost instituite restrictii de circulatie si au fost lansate operatiuni de securitate.

Politia a ucis alti 12 membri PKK pe care i-a gasit in cursul noptii intr-o casa din orasul Van, situat in sud-estul tarii, au declarat surse din securitate. Un politist a murit si alti doi au fost raniti in operatiune.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise in total de la inceputul insurgentei PKK in 1984.

PKK, considerat organizatie terorista de Turcia, Statele Unite si Uniunea Europeana, afirma ca lupta pentru autonomie si mai multe drepturi pentru kurzi.

Vineri, fortele de securitate au ucis 16 militanti la Cizre si alti doi la Sur, potrivit unui comunicat anterior al armatei.

Civilii au fost prinsi la mijloc dupa mutarea recenta a luptelor din zonele rurale in centrele urbane. Potrivit datelor partidului pro-kurd HDP, 81 de civili au fost ucisi la Diyarbakir, Silopi si Cizre de la introducerea restrictiilor de circulatie luna trecuta.

Mii de persoane si-au parasit locuintele din aceste orase. Locuitorii se plang de operatiuni fara discernamant si sustin ca restrictiile de circulatie au impiedicat chiar si bolnavii sa ajunga la spital.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a precizat ca 3.100 de membri PKK au fost ucisi in operatiuni in Turcia si in strainatate in 2015.