Infanta Cristina, sora regelui Spaniei, va aparea luni in fata instantei din Mallorca, fiind acuzata de evaziune fiscala si pentru complicitate in afacerile ilegale ale sotului sau, Inaki Urdangarin. Este pentru prima oara cand un membru al familiei regale este chemat in instanta, scrie The Guardian.

Cristina Federica Victoria Antonia de la Santisima Trididad de Borbon y de Grecia - numele sau intreg - si alti 17 oameni au de infruntat 89 de acuzatii, de la frauda si spalare de bani pana la trafic de influenta.

Se considera ca cea de-al 7-ea mostenitoare in linie a tronului Spaniei a fost complice in afacerile ilegale ale sotului sau Inaki Urdangarin, fost campion olimpic la handbal.

Urdangarin este anchetat, alaturi de fostul sau partener de afaceri Diego Torres, pentru exploatarea relatiilor sale cu familia regala pentru a castiga in mod fraudulos contracte pe fonduri publice in valoare totala de 5.8 milioane de euro prin intermediul unei organizatii non-profit, Instituto Noos, al carui domeniu de activitate presupunea organizarea de conferinte sportive in Insulele Baleare. Anchetatorii sustin ca 2.6 milioane de euro au fost delapidate si spalate prin intermediul unei societati fictive ai carei co-fondatori erau Cristina si sotul sau. Cei doi infirma acuzatiile.

Procurorii sustin ca printesa nu putea sa nu cunoasca natura afacerilor sotului ei. Intrebata, in fata instantei in februarie 2014, aceasta a declarat ca si-a crezut sotul pe cuvant, iar in timpul celor 6 ore de chestionare, raspunzand cu "Nu stiu" de 188 de ori si "Nu-mi amintesc" in 55 de ocazii.

Pe de alta parte, Torres pretindea intr-un interviu televizat si facut public duminica noapte, ca el, Urdangarin si Cristina sunt nevinovati deoarece toate activitatile lor au fost derulate cu aprobarea venita din partea palatului regal.

Cazul, ce a iesit la suprafata in 2010, a adus pagube insemnate familiei regale spaniole si a reprezentat un factor pentru abdicarea regelui Juan Carlos in iunie 2014, cand imaginea coroanei se gasea la cel mai mic nivel de incredere din ultimii zeci de ani. Reputatia acesteia s-a imbunatatit in ultimele 18 luni sub Felipe al VI-lea, insa Cristina ramane in continuare popualra, fiind chiar considerata Printesa Diana de Spania, in momentul casatoriei sale din 1997.