Celebrul interlop mexican Joaquin "El Chapo" Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn dupa ce a evadat, in timpul unei intalniri secrete in jungla mexicana, si urmeaza sa fie extradat in Statele Unite, dupa ce a fost arestat vineri in timp ce isi pregatea filmul biografic, relateaza Mediafax citand CNN.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

Autoritatile mexicane au anuntat ca il vor extrada pe Joaquin "El Chapo" Guzman in Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri in legatura cu cartelul pe care il conduce.

"Din moment ce Guzman Loera a fost recapturat, ar trebui demarate procedurile de extradare", a informat Biroul procurorului general al Mexicului intr-un comunicat.

Procurorul general Arely Gomez a mentionat ca autoritatile americane au cerut extradarea lui Guzman inca din 16 iunie 2015, cu putin inainte ca acesta sa evadeze pentru a doua oara dintr-o inchisoare mexicana, in iulie.

La trei luni dupa ce a evadat, Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn pentru revista Rolling Stone, in care a vorbit despre operatiunile sale cu droguri, afirmand ca furnizeaza "mai multa heroina, metamfetamina, cocaina si marijuana decat oricine din lume".

El a vorbit cateva ore cu Sean Penn, care l-a intervievat in timpul unei intalniri secrete in jungla mexicana. El a raspuns unor intrebari ulterioare cateva saptamani mai tarziu, care i-au fost transmise printr-un intermediar. Raspunsurile au fost incluse intr-o inregistrare video pe care i-a trimis-o lui Penn.

"Am o flota de submarine, avioane, camioane si barci", i-a spus Guzman lui Penn, in interviul care a fost postat online sambata.

Guzman a fost localizat si in final capturat pentru ca reprezentantii sai au contactat producatori si actori pentru a realiza un film biografic dedicat liderului interlop, potrivit procurorului general mexican.

"Un alt aspect important care ne-a ajutat sa-l localizam a fost descoperirea intentiei lui Guzman Loera de a face un film biografic, prin stabilirea unor contacte cu actori si producatori, ceea ce a format o noua linie de investigatie", a precizat Gomez.

Cel mai probabil, la Hollywood se va realilza un film despre El Chapo, asa cum a fost si in cazul altor baroni ai drogurilor, ca Pablo Escobar, dar Guzman nu va avea o legatura directa cu productia, pentru ca acesta a revenit la inchisoarea de maxima securitate din care a evadat in urma cu sase luni.

Doi oficiali americani au declarat ca monitorizarea comunicatiilor unor apropiati ai lui Guzman, inclusiv a telefoanelor mobile si a mesajelor electronice, a fost critica in capturarea lui.

Statele Unite au impartasit informatii secrete cu Mexicul, dar operatiunea a fost efectuata exclusiv de autoritatile mexicane, au precizat oficialii americani.

Joaquin Guzman, alias "El Chapo", a evadat in iulie 2015 din Penitenciarul de maxima securitate Altiplano, el fugind printr-un tunel sapat de membrii cartelului de droguri pe care il conduce.

El a fost capturat vineri dupa ce fortele mexicane au luat cu asalt o casa din orasul de coasta Los Mochis, situat in statul sau natal Sinaloa. Casa era supravegheata de o luna, a declarat procurorul general Arely Gomez. Guzman a sosit la locuinta joi, iar autoritatile au declansat operatiunea vineri dimineata.

Fortele mexicane au fost vizate de focuri de arma din interiorul casei, potrivit lui Gomez. Cinci suspecti au murit si sase au fost arestati, in timp ce un membru al fortelor mexicane a fost ranit.

In timpul schimbului de focuri, Guzman si un adjunct al sau au fugit printr-un tunel care ducea in sistemul de canalizare al orasului. Soldatii i-au urmarit prin tunelurile sistemului de canalizare, dar el a reusit sa iasa la suprafata si a furat o masina. Guzman a fost pe punctul de a scapa din nou, dar autoritatile au localizat masina pe o autostrada din afara orasului si l-au capturat.

Arestarea lui Guzman a fost anuntata pe Twitter de presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, care a scris: "Misiune indeplinita: l-am capturat. Ii informez pe cetatenii mexicani ca Joaquin Guzman Loera a fost arestat".

Dupa numai cateva ore, fiii liderului interlop, Alfredo Guzman si Ivan Archivaldo Guzman, au postat pe Twitter mai multe mesaje de amenintare la adresa autoritatilor mexicane.

"Nu stiti ce ati facut sau mizeria in care v-ati bagat", a scris Ivan Archivaldo Guzman pe contul sau de Twitter, intr-un mesaj adresat fortelor speciale care l-au capturat pe tatal sau.