Cancelarul german Angela Merkel s-a pronuntat sambata pentru inasprirea legislatiei privind expulzarea solicitantilor de azil care sunt condamnati de justitia germana, chiar si in cazul celor condamnati la pedepse cu suspendare, informeaza Agerpres.

"Daca refugiatii au comis o infractiune", acest lucru "va avea consecinte, adica se va intrerupe dreptul de sedere daca exista o pedeapsa cu inchisoarea sau chiar si cu suspendare", a declarat Merkel, intr-o conferinta de presa la finalul unei reuniuni a conducerii Uniunii Crestin-Democrate (CDU) la Mainz, referindu-se la violentele care au avut loc in noaptea de Anul Nou la Koln si in care sunt implicati imigranti care au solicitat de azil in Germania.

Conducerea partidului conservator CDU al cancelarului german a ajuns la un acord potrivit caruia pierderea dreptului de azil trebuie cu atat mai mult luata in calcul in cazul comiterii unor infractiuni. Aceasta idee urmeaza sa fie discutata cu social-democratii din SPD, care fac parte din coalitia guvernamentala de la Berlin.

"Este important ca acolo unde legea nu mai este de ajuns, aceasta sa fie modificata", a afirmat Angela Merkel, care s-a referit de asemenea la "interesul majoritatii refugiatilor".

In prezent, conform legislatiei germane in vigoare, expulzarea unui solicitant de azil se poate face dupa o condamnare la cel putin trei ani de inchisoare, dar cu conditia ca viata si sanatatea sa sa nu fie amenintate in tara de origine.

In Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanti de azil in 2015. Violentele de la Koln din noaptea de anul nou au creat o unda de soc in aceasta tara si au dat amploare criticilor la adresa politicii de deschidere fata de migranti manifestata de cancelarul Merkel.