Agentia germana de informatii BND a reluat cooperarea cu Agentia de Securitate Nationala (NSA) din Statele Unite, careia ii furnizeaza informatii despre conflictele din Orientul Mijlociu, in pofida scandalului de spionaj de anul trecut, relateaza presa germana, potrivit Deutsche Welle, citata de Mediafax.

Mai multe ziare germane au relatat ca supravegherea comuna a site-urilor de Internet a fost reluata la baza Bad Aibling din Bavaria, al carei sistem IT este considerat central pentru monitorizarea statelor din Orientul Mijlociu aflate in criza, precum Siria, Afganistan, Irak si Libia.

Cooperarea a fost reluata dupa mai mult de opt luni de suspendare, in urma dezvaluirilor conform carora BND a ajutat NSA sa spioneze oficiali si companii europene.

Un acord a fost incheiat in urma cu cativa ani intre cele doua agentii, in baza caruia SUA obtineau acces la sistemul IT german, pentru a cauta continut suspect in cantitatea uriasa de date.

Pentru a obtine rezultatele dorite, NSA a folosit anumite instrumente de cautare, precum adrese de email, adrese IP si numere de telefon.

Dar pe fondul acuzatiilor ca NSA nu a respectat criteriile de cautare convenite, s-a dezvaluit ca baza de date a fost folosita pentru a cauta informatii despre oficiali si companii din Germania si Europa.

Anul trecut, in luna mai, Guvernul german a suspendat cooperarea cu NSA si a demarat o investigatie.

Mai multe ziare au speculat ca reluarea cooperarii intre BND si NSA ar fi putut fi favorizata de atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie si de o alerta privind comploturi teroriste la Hanovra si Munchen in ultimele saptamani.