Posibila restabilire a regimului de control la frontiere intre tarile membre ale UE ar duce si la lichidarea NATO, a declarat vineri, la Praga, ministrul de externe al Cehiei, Lubomir Zaoralek, in timpul intrevederii sale cu reprezentantii cehi in organisme de conducere ale UE, informeaza EuroZpravy.cz si agentia Tass, citate de Agerpres.

"Multi oameni nu inteleg ce ar insemna restabilirea frontierelor interne (in cadrul UE). Vom distruge nu doar UE, ci si NATO", a spus seful diplomatiei cehe.

Practic, toate tarile membre ale UE fac parte in acelasi timp din NATO si ele, in opinia lui Zaoralek, nu pot trasa in fata fortelor armate nationale obiective privind apararea prioritara a granitelor interne, pentru ca militarii lor sunt implicati in misiuni ale Aliantei Atlanticului de Nord.

"Daca am trimite soldati sa apere granitele interne (ale UE), garantez ca nu am fi capabili sa ne indeplinim obligatiile din cadrul NATO. Intreg tratatul privind NATO ar deveni o himera", a spus ministrul de externe ceh, potrivit agentiei Tass.

Problema privind posibila restabilire a frontierelor intre tarile membre din UE a inceput sa fie dezbatuta in Cehia pe fondul crizei imigratiei in UE, din ce in ce mai ampla.

Insa, potrivit sociologilor, majoritatea cehilor se pronunta pentru necesitatea mentinerii regimului de libera circulatie in cadrul UE, odata cu obligativitatea de a fi intarita paza frontierelor sale externe.