Intalnire privata Kaczynski-Orban, premierul polonez va vizita in curand Budapesta, elogii ale succesului ungar: convergenta dintre conservatorii polonezi si populistii ungari, ambii in razboi cu UE, este de acum evidenta la Varsovia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viktor Orban a amenintat vineri cu dreptul de veto la orice posibila sanctiune europeana impotriva Poloniei, potrivit Reuters.

"Uniunea Europeana nu ar trebui sa aplice niciun fel de sanctiuni impotriva Poloniei, deoarece acest lucru cere unanimitate si Ungaria nu va sprijini niciodata vreun fel de sanctiuni impotriva Poloniei", a spus Orban, la postul public de radio.

"Fara Budapesta la Varsovia", au scandat in decembrie oamenii care au protestat impotriva schimbarii impuse de partidul Dreptate si Justitie (PiS) la Tribunalul Constitutional.

Acestia faceau aluzie la simpatia aratata de seful PiS Jaroslaw Kaczynski fata de politica promovata de premierul ungar Viktor Orban si partidul sau, Fidesz.

Kaczynski, numarul unu la Varsovia, dupa ce partidul sau a castigat alegerile parlamentare din octombrie, a aratat de atunci ca apropierea de Budapesta este in curs de realizare.

Miercuri, el a discutat timp de sase ore cu Orban, invitat la Niedzica, o localitate turistica din sudul Poloniei. Conversatiile au vizat "ansamblul problemelor internationale, in special europene", a aratat seful diplomatiei polineze, Witold Waszczykowski, fara a oferi alte precizari.

Cand l-a primit joi la Budapesta pe premierul britanic David Cameron, Orban a afirmat ca sustine trei dintre cele patru propuneri britanice de reforma ale UE cerute de Londra, subliniind ca aceasta pozitie este sustinuta si de celelalte tari membre ale grupului de la Visegrad, Polonia, Cehia si Slovacia. Si, la fel ca liderii polonezi, s-a aratat rezervat in ceea ce priveste ajutoarele sociale pentru cetatenii europeni care lucreaza in Marea Britanie.

Pentru o parte a presei poloneze, este probabil ca Varsovia sa incerce sa se informeze despre modul in care Orban a rezistat cu succes la presiunile Bruxellesului, care ii reproseaza tendintele autoritare.

Waszczykowski a afirmat joi la televiziunea publica TVP Info ca ministerul sau doreste sa "profite din experienta ungara in ceea ce priveste contactele cu UE".

El a anuntat ca premierul polonez Beata Szydlo se va deplasa in urmatoarele saptamani la Budapesta pentru a se intalni cu Orban.

La Budapesta, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ca "se poate conta pe relatiile exceptional de dinamice intre Ungaria si Polonia pe viitor".

Orbanizarea Poloniei

Intr-adevar, o serie de intiative ale conservatorilor polonezi par sa se inspire din modelul ungar, determinand opozitia sa acuze "orbanizarea" tarii.

Intrebat despre faptul ca initiativele noii puteri privind Tribunalul Constitutional, presa, impozitarea bancilor si a hypermarketurilor seamana puternic cu masurile adoptate de Orban, Waszczykowski a spus ca "Ungaria a iesit dintr-o puternica turbulenta economica si politica si este deci interesant sa adoptam o serie din solutiile sale".

Kaczynski nu are insa o situatie la fel de confortabila ca Orban: partidul sau are majoritatea absoluta in Parlament, dar nu detine suficiente voturi pentru a schimba constitutia, asa cum a facut-o liderul ungar, arata analistul Attila Juhasz, de la centrul de studii Political Capital.

Apropierea polono-ungara ar putea fi franata insa de divergentele evidente legate de Rusia lui Vladimir Putin, vazut foarte bine la Budapesta, dar o sursa majora de ingrijorare pentru Varsovia.

Kaczynski trebuie sa manevreze cu o opozitie mult mai puternica decat in Ungaria si cu UE, care pare acum sa regrete ca a fost prea toleranta cu Budapesta.

Comisia Europeana, care va organiza in 13 ianuarie o "dezbatere orientativa" despre reformele in curs din Polonia, nu cauta sa sporeasca tensiunile cu o tara de aproape 40 de milioane de locuitori, un centru de putere in regiune si pana in prezent unul dintre elevii model al Europei.

"Nu trebuie sa dramatizam. Abordarea noastra este foarte constructiva", a afirmat joi Jean-Claude Juncker.

Pentru cercetatoarea de la universitatea din Maastricht, Giselle Bosse, "o mare parte din ceea ce va face UE va ramane la nivelul retoricii".