Britanicii au nevoie sa bea mai putin in conditiile in care consumul de alcool creste riscul de cancer si de alte boli, a spus noul sef al Sanatatii in primul ghid de profil realizat in ultimii 20 de ani, criticat insa pentru ca ar fi un nou alarmism promovat de un “stat dadaca”, transmite Reuters.

Efectele alcooluluiFoto: Reuters

Seful Ofiterilor Medicali din Marea Britanie (CMO) a spus ca oamenii nu ar trebui sa bea mai mult de 14 unitati de alcool pe saptamana - echivalentul a sase halbe de bere sau a 7 pahare de vin - pentru a reduce riscul de boala.

Ghidul precedent, realizat in 1995, recomanda 21 de unitati pentru barbati si 14 pentru femei.

Alcoolul este una dintre cele mai mari probleme din domeniul sanatatii din Regat, fiind asociat cu 1,2 milioane de internari in 2012. Consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de leziuni la ficat, cancer, infarct si boli de inima.

Totusi, criticii ghidului spun ca in Marea Britanie consumul de alcool este in scadere.

Cristopher Snowdon, seful sectiei Lifestyle Economics de la Institutul pentru Afaceri Economice i-a acuzat pe sefii din sanatate ca ignora dovezile ca bautul moderat reduce riscul de boli de inima si riscul de a muri, in general.

“Schimbarea din ghid va transforma peste noapte sute de mii de oameni in 'bautori aflati in pericol’, reinviind panica morala privind bautul in Marea Britanie si deschizand calea pentru alte interventii pentru statul-dadaca”, a spus Snowdon.

“Oamenii merita sa primeasca sfaturi oneste si corecte de la Ofiterul Medical Sef, nu alarmisme”, a adaugat acesta.

In media apar des fotografii cu englezi beti, in special de sarbatori, cea mai celebra din ultima vreme fiind o imagine realizata de Anul Nou, in Manchester de un fotograf profesionist.