Perpetuarea crizei politice va aprofunda si mai mult criza economica pe care o traverseaza Republica Moldova, spun experti citati deRadio Chisinau.

Dupa ce luni Parlamentul nu a reusit sa se intruneasca pentru investirea guvernului Sturza, cele patru formatiuni pro-europene ar trebui sa reia discutiile pentru crearea unei coalitii majoritare, sustine politologul Octavian Ticu.

Potrivit acestuia, in prezent la Chisinau s-au conturat mai multe poluri de putere, care din cauza ambitiilor personale ale liderilor ar putea compromite vectorul european al Republicii Moldova.

Octavian Ticu admite si scenariul unui guvern votat de PD, PL, PPEM si dezertorii din Partidul Comunist, dar sustine ca o asemenea alianta ar fi foarte fragila.

Fara PLDM nu va fi posibila alegerea, in primavara acestui an, a unui nou sef de stat, ceea ce va impinge Republica Moldova spre alegeri anticipate, scenariu agreat de Moscova si partidele pro-ruse de la Chisinau.

Din cauza situatiei politice incerte, criza economica se adanceste, constata si expertul economic Roman Chirca.

Republica Moldova a intrat in noul an fara buget si o politica monetar-fiscala, leul continua sa se devalorizeze, iar investitiile straine scad.

In acelasi timp, relatiile Republicii Moldova cu principalii parteneri de dezvoltare, FMI, Banca Mondiala si Statele Unite s-au deteriorat simtitor in ultima perioada, atentioneaza Roman Chirca.