Tensiunile din Marea Chinei de Sud surprind nevoia ca Statele Unite sa mentina o prezenta solida a fortelor maritime in zona pentru a descuraja escaladarea conflictelor, a sustinut joi republicanul Paul Ryan, criticand administratia Obama pentru propunerea de a reduce flota maritima a Statelor Unite, scrie Reuters.

"Asta demonstreaza faptul ca trebuie sa avem o forta maritima puternica", a sustinut Ryan intr-o conferinta de presa. "Nu ar trebui sa avem un presedinte ce propune scaderea numarului navelor noastre la nivelurile perioadei anterioare Primului Razboi Mondial. Asta inseamna ca avem nevoie de o armata puternica, o marina puternica si de o politica externa reala, pe care nu o avem in prezent."

Criticile lui Ryan vin la o zi dupa ce un avion chinezesc a aterizat pe una din insulele disputate din Marea Chinei de Sud. Pe langa China, Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine si Taiwan pretind sa detina teritorii in acele ape.

Candidatul prezidential republican, Senatorul Marco Rubio, a sustinut aceeasi pozitie cu cea a lui Ryan, spunand ca, daca este ales, va trimite fortele SUA in apele disputate ale Marii Chinei de Sud pentru a combate pretentiile Chinei si de a lucra impreuna cu aliatii sai din regiune.

"Trebuie sa revigoram alianta noastra militara din Pacific, si asta incepe cu Statele Unite investind resursele necesare pentru a ne reconstrui marina", a declarat Rubio pentru Fox Business Network.

Niciunul dintre cei doi republicani nu a explicat cat ar aloca, in termeni de resurse, pentru Marina Statelor Unite.

Republicanii, ce cauta sa ia controlul Casei Albe de la Democrati in alegerile prezidentiale din noiembrie, au facut din politica externa a lui Barak Obama un subiect de campanie.