Loteria Powerball, care acopera majoritatea statelor teritoriului american, a stabilit un premiu de 675 milioane de dolari, daca va fi castigat la tragerea programata sambata - un nou record mondial, potrivit AFP.

Biletele loteriei Powerball sunt vandute in 44 de state americane, precum si in capitala Washington DC, la Porto Rico si in Insulele Virgine americane.

Premiul a fost de 500 de milioane de dolari inainte de extragerea de miercuri, dar niciun jucator nu a nimerit combinatia castigatoare.

In martie 2012, o alta loterie americana, Mega Millions, a atribuit un premiu de 656 milioane de dolari, impartit intre trei castigatori, care au primit fiecare un pic peste 218 milioane dolari.

Recordul pentru un singur castigator a fost stabilit de Powerball in 18 mai 2013, cand Gloria C. Mackenzie, o pensionara de 84 de ani din Tampa, Florida, a castigat 590,5 milioane dolari.

Powerball propune castigatorilor sa primeasca tot castigul imediat sau sa investeasca suma si sa le acorde principalul si dobanzile in 30 de transe, in 29 de ani.

Premiul de 675 milioane dolari corespunde unei estimari a sumei totale primite de un castigator in transe anuale in 29 de ani.

In cazul in care se solicita plata sumei integral, castigatorul va primi "doar" 413 milioane dolari.

Castigurile la loterie sunt supuse impozitarii in SUA. Astfel, castigatorul nu va primi decat aproximativ jumatate din suma oficial castigata.