Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat, miercuri, pentru diminuarea numarului extracomunitarilor si pentru mentinerea liberei circulatii in spatiul Uniunii Europene, informeaza Reuters.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

"Pentru mine, este foarte important sa ajungem la reducerea semnificativa a afluxului de refugiati", a declarat Merkel in cursul unei intalniri cu lideri ai landului Bavaria, potrivit Mediafax.

"In acelasi timp, este important sa mentinem libera circulatie in cadrul Uniunii Europene", a subliniat cancelarului Germaniei.

Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU) si premierul landului german Bavaria, a criticat vehement de multe ori flexibilitatea Angelei Merkel in privinta venirii refugiatilor.

"Libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene a fost un motor de prosperitate si dezvoltare economica", a subliniat Merkel.

Danemarca si Suedia au anuntat marti verificari la frontierele din cadrul Schengen, pe fondul valului de imigranti extracomunitari. Masuri similare au fost luate anterior de Ungaria, Slovenia, Austria si Germania.

Biroul federal pentru migratie si refugiati (BAMF) a anuntat miercuri ca Germania a primit 1,1 milion de solicitanti de azil in 2015, scrie Agerpres.

"In anul 2015, la scara federala, aproximativ 1,1 milion de solicitanti de azil au fost inregistrati", a indicat BAMF, referindu-se la un an record in care au fost inregistrate de aproximativ cinci ori mai multe cereri decat in 2014.

Din ianuarie pana in decembrie 2015, numai cererile de azil de la persoane provenind din Siria au totalizat 428.468. Tarile cele mai reprezentate sunt apoi Afganistan, cu 154.046 cereri, Irak, cu 121.662 de solicitari de azil, Albania, cu 69.426 de cereri si Kosovo, cu 33.049 de solicitari.

In decembrie, Germania a inregistrat 127.320 de cereri, o cifra in scadere in raport cu noiembrie (206.101) sau octombrie (181.166).