Premierul ungar Viktor Orban si liderul partidului polonez conservator aflat la guvernare, Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, au avut miercuri o intalnire discreta la castelul Niedzica (in sudul Poloniei), un loc simbol al bunelor relatii ungaro-poloneze, relateaza AFP si Financial Times. Ungaria si Polonia au fost avertizate recent de catre Uniunea Europeana pentru "derapaje democratice".

Dar nu s-a dezvaluit niciun detaliu despre continutul convorbirilor, care, potrivit Financial Times, au durat sase ore. Intervievati de presa, responsabili atat de la Varsovia cat si de la Budapesta au insistat ca a fost o intalnire cu caracter neoficial, prin urmare nu este cazul sa se faca declaratii pe acest subiect.

Totusi, intalnirea a readus in atentie apropierea dintre cei doi politicieni, care impartasesc aceeasi viziune eurosceptica, se opun primirii migrantilor musulmani si critica Germania pentru politica frontierelor deschise pe care o promoveaza in favoarea acestora si pentru ca a impus cotele obligatorii de refugiati. Insa daca problema relatiilor cu Uniunea Europeana ii uneste, in ceea ce priveste Rusia abordarile lor sunt diametral opuse. Astfel, in timp ce Orban si-a construit o relatie foarte buna cu Vladimir Putin, Kaczynski manifesta pozitii virulente impotriva Moscovei.

Fratele geaman al fostului presedinte polonez mort in 2010 in accidentul aviatic de la Smolensk, Kaczynski nu detine nicio functie publica in cadrul administratiei de la Varsovia. Insa pozitia de presedinte al partidului care a preluat conducerea guvernului dupa castigarea legislativelor din octombrie, Lege si Justitie (PiS), formatiune cu orientare conservatoare-nationalista, ii ofera suficiente parghii de influenta, mai ales ca detine majoritatea in parlament.

El si-a manifestat deschis admiratia fata de modelul politico-economic promovat de Orban in Ungaria, in pofida tensiunilor pe care aceasta abordare le-a creat in ultimii ani intre Budapesta si Comisia Europeana. De altfel, printre principalele obiective din programul politic pe care PiS s-a angajat sa-l implementeze dupa castigarea scrutinului legislativ din octombrie 2015 se remarca masuri ce par inspirate din politica lui Orban, cum ar fi controlul statului asupra economiei si cresterea impozitelor percepute bancilor straine si hipermarketurilor cu actionariat strain "sumele suplimentare incasate astfel la buget urmand sa fie directionate catre programe sociale", dar si o reforma a mass-media, ce este acum controlata in mare masura de capitalul german.

Este de remarcat de asemenea ca reuniunea de miercuri a avut loc cu o zi inaintea vizitei oficiale pe care premierul britanic David Cameron o va efectua la Budapesta. Avand in vedere aceasta vizita a sefului executivului britanic, care doreste o reforma profunda a blocului comunitar, 'este normal ca tarile Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) sa-si armonizeze politicile externe', a explicat site-ul ungar de stiri Hungary Today.

Intalnirea celor doi lideri conservatori a avut loc si in contextul actualului conflict dintre guvernul de la Varsovia si Comisia Europeana, care va avea pe 13 ianuarie o reuniune pe tema statului de drept in Polonia, in urma adoptarii de catre legislativul polonez a doua legi ce au starnit controverse privind intentia PiS de a preluat controlul asupra Curtii Constitutionale si a televiziunii si radioului de stat.