Partidul nationalist radical ungar Jobbik a facut apel la premierul Viktor Orban sa incheie o alianta cu omologul sau britanic, David Cameron, la intalnirea lor care va avea loc joi, pentru ca "Ungaria sa-si redobandeasca suveranitatea", relateaza miercuri agentia MTI, citata de Agerpres.

Liderii JobbikFoto: Agerpres

Inca de la infiintarea sa, Jobbik a propus in mod repetat amendarea tratatelor de baza ale Uniunii Europene si a tratatului de aderare a Ungariei, dar Fidesz, partidul de guvernamant, a respins propunerea, a declarat un parlamentar al Jobbik, Marton Gyongyosi, intr-o conferinta de presa.

"Aceasta idee nu este o erezie", a afirmat Gyongyosi, adaugand ca Londra se foloseste deja de oportunitatile oferite de Tratatul de la Lisabona pentru reforma.

Guvernul ungar ar trebui sa profite de ocazie pentru a deveni un aliat al unei mari puteri in redobandirea suveranitatii sale, a mai spus parlamentarul ungar.

Potrivit lui Gyongyosi, executivul ungar ar trebui sa intocmeasca o lista cu amendamentele necesare, in scopul afirmarii unor interese nationale, precum rolul parlamentelor nationale, chestiunea migratiei si protectia minoritatilor indigene si a terenurilor agricole.

Marton Gyongyosi a mai spus ca Jobbik va initia intr-o zi o dezbatere politica in parlament despre necesitatea de a amenda tratatele de baza ale Uniunii Europene.