Procesul imamului Fethullah Gulen, fostul aliat devenit inamicul numarul unu al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care il acuza ca a vrut sa-l rastoarne de la putere, a inceput miercuri dimineata la Istanbul, in absenta acuzatului, scrie AFP.

Fethullah GulenFoto: Wikipedia

Refugiat de 15 ani in Statele Unite, Gulen este acuzat, alaturi de cateva zeci de politisti, ca a constituit o "organizatie terorista" si a orchestrat acuzatiile de coruptie la adresa guvernului islamo-conservator condus de Erdogan, in decembrie 2013.

Prima audiere a inceput cu apelul principalilor acuzati prezenti, printre care doi fosti inalti oficiali ai politiei arestati de 17 luni.

In rechizitoriu, procurorul Istanbulului a cerut inchisoarea pe viata pentru Gulen si cei doi fosti comandanti de politie, precum si pedepse de la 7 la 330 de ani pentru alti 66 de acuzati.

In mai multe randuri, predicatorul si aliatii sai au negat categoric acuzatiile de conspiratie formulate de putere.

Promotor al unui islam mai degraba moderat, imamul Gulen, 74 de ani, conduce o vasta retea de scoli, de ONG-uri, companii si institutii mass media pe care Erdogan s-a bazat mult timp pentru a-si intari autoritatea in Turcia, dupa ce partidul sau a ajuns la putere, in 2002.

Erdogan a declarat razboi predicatorului in decembrie 2013, convins ca acesta din urma a orchestrat anchetele anticoruptie care au vizat mai multi dintre ministrii sai dar si rude, printre care fiul sau Bilal.

De atunci, presedintele a ordonat represalii fara precedent impotriva partizanilor imamului si a intereselor sale financiare, soldate cu circa 1.800 de arestari, potrivit presei apropiate guvernului.