Presedintele moldovean Nicolae Timofti le-a acordat partidelor parlamentare un termen de o saptamana pentru crearea unei majoritati si le-a solicitat acestora ca in acest proces sa tina cont de optiunea majoritar proeuropeana a cetatenilor Republicii Moldova, informeazaRadio Chisinau.

Nicolae Timofti a refuzat sa mearga la summitul sefilor de stat din CSIFoto: Agerpres

Intr-un comunicat de presa remis de Presedintie, se mentioneaza ca in cadrul discutiilor de marti nu a fost propus niciun candidat la functia de prim-ministru, iar seful statului a solicitat ca potentialii candidati sa intruneasca criteriile de integritate si asupra lor sa nu planeze suspiciuni de coruptie.

La discutiile cu Nicolar Timofti au participat lideri ai PLDM, PL si PD, precum si exponenti ai grupului Leanca si ai celor 14 fosti deputati comunisti care impreuna cu democratii au creat Platforma Social-Democrata.

Invitatii de a participa la consultari au fost trimise, de asemenea, socialistilor si comunistilor. Purtatorul de cuvant al presedintelui, Vlad Turcanu, a declarat pentru IPN ca primii au raspuns negativ la invitatia sefului statului, iar comunistii au dat un raspuns evaziv.

Parlamentarii din Republica Moldova au boicotat luni sedinta in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului.Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca nu a existat cvorumul necesar.

Data de 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.