Consiliul de Securitate al ONU intentioneaza sa tina o reuniune de urgenta miercuri pentru a discuta posibila testare a unei bombe cu hidrogen, realizata de Coreea de Nord.

Coreea de Nord ar fi testat o bomba cu hidrogenFoto: Captura YouTube

Potrivit Reuters, cativa diplomati au declarat ca intalnirea va fi tinuta in spatele usilor inchise astazi.

Statele Unite si Japonia au cerut consultari de urgenta in cadrul Consiliului de Securitate in privinta presupusului test efectuat de Coreea de Nord, a declarat Hagar Chemali, purtator de cuvant al misiunii americane la ONU.

“Desi nu putem confirma la acest moment ca testul a fost efectuat, noi condamnam orice violare a Rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si cerem din nou Coreii de Nord sa-si respecte obligatiile si angajamentele internationale”, a adaugat Chemali.

Autoritatile de la Phenian au anuntat ca au testat miercuri dimineata, cu succes, o bomba "miniaturizata" cu hidrogen.

Anuntul vine dupa ce Institutul american de Geologie a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 in apropierea unui poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, indicand totodata ca este posibil ca Phenianul sa fi efectuat un nou test atomic.

Departamentul Apararii Statelor Unite "examineaza informatiile despre un posibil eveniment seismic langa instalatiile nucleare nord-coreene", a declarat marti un oficial american, sub acoperirea anonimatului, pentru Reuters.

Casa Alba a anuntat ca nu poate confirma ca Phenianul a efectuat, intr-adevar, un test nuclear, insa ca va continua sa monitorizeze situatia.