Ministrul german de interne a criticat marti seara inactiunea politiei din Koln (vest) in agresiunile in serie contra a o suta de femei de Anul Nou, care au provocat indignare in tara, informeaza Agerpres citand AFP.

"Politia nu poate lucra in acest fel", a declarat Thomas De Maiziere la canalul public de televiziune ARD.

Politia se afla sub focul criticilor pentru ca nu a intervenit in timpul faptelor petrecute intr-o piata foarte frecventata din centrul orasului langa Catedrala, in timp ce fortele de ordine au fost mobilizate in numar mare in noaptea de Revelion.

"Nu este posibil ca piata sa fie evacuata si apoi sa aiba loc chiar acolo" agresiunile, iar politia "sa astepte plangerile" victimelor pentru a reactiona, a deplans ministrul de interne, cerand "clarificari urgente".

Amploarea reala a faptelor nu a fost dezvaluita decat marti in Germania dupa acumularea plangerilor victimelor de sex feminin, aproape o suta. Toate au declarat ca au fost jefuite si agresate sexual de grupuri de tineri beti si parand sa actioneze in bande organizate. Guvernul a vorbit despre o multime de pana la o mie de persoane implicate direct sau indirect, aminteste France Presse.

Reluand la randul sau declaratiile politiei pe baza mai multor marturii, ministrul de interne a precizat ca "un numar de elemente arata ca erau nord-africani".

Unii responsabili politici s-au folosit imediat de aceste marturii pentru a contesta politica de primire masiva a refugiatilor dusa de cancelarul Angela Merkel in ultimele luni.

Guvernul german a condamnat marti cele aproximativ o suta de agresiuni sexuale comise la Koln in noaptea de Anul Nou si atribuite de politie unor barbati de origine nord-africana, insa a respins orice fel de "instrumentalizare" ce i-ar viza pe refugiati, aminteste AFP.