Un restaurant sushi din Japonia a platit 14 milioane de yeni (118.000 dolari) pentru un ton albastru la prima licitatie din acest an din piata Tsukiji din Tokyo, in pofida avertismentelor repetate ca aceasta specie de peste este amenintata cu extinctia din cauza pescuitului excesiv, scrie The Guardian.

Ton albastru de 200 kg, cumparat cu 118.000 dolariFoto: Captura YouTube

Kiyoshi Kimura, seful companiei care detine lantul de restaurante Sushi Zanmai, a declarat ca este "bucuros" ca a oferit mai mult decat rivalii sai in licitatia organizata in piata cu o vechime de 80 de ani.

Kimura a platit 14 milioane de yeni pentru tonul de 200 de kilograme prins in apropierea oastei nordice a principalei insule japoneze - Honshu.

Pretul a fost de 3 ori mai mare decat cel de anul trecut, insa mai scazut decat pretul record de 155,4 milioane yeni pe care Kimura l-a dat in 2013 dupa un razboi al ofertelor cu seful unui restaurant din Hong Kong pentru un ton de 222 kg.

Prima licitatie anuala din piata Tsukiji este marcata de oferte exagerate, cumparatorii concurand pentru prestigiul de a avea primul ton de dimensiuni mari din an - ulterior folosindu-se de asta pentru a atrage clienti in restaurante.

Organizatiile pentru conservare marina au avertizat insa ca pescuitul excesiv ameninta supravietuirea tonului albastru din Oceanul Pacific, o delicateza in Japonia si alte pari ale Asiei.