Igor Sergun, directorul Serviciului de Spionaj Militar din Rusia a murit "in mod neasteptat", a anuntat Kremlinul intr-un scurt comunicat de presa, fara a preciza cauza mortii oficialului rus. Igor Sergun avea 58 de ani si conducea Serviciul de Spionaj Militar de la Moscova din anul 2011, scrie Wall Street Journal.

Igor SergunFoto: Wikipedia

Igor Sergun a revitalizat temutul GRU de la preluarea conducerii si a avut un rol decisiv in operatiunile militare care au dus la anexarea ilegala a Crimeei si la preluarea controlului de facto asupra estului Ucrainei.

Ministrul rus al Apararii, Sergei Shoigu, arata, intr-un comunicat remis agentiei ruse Interfax, ca generalul Igor Sergun a murit subit duminica, fara a oferi alte amanunte.

Vladimir Putin arata, intr-un mesaj de condoleante transmis rudelor si prietenilor lui Igor Sergun, ca acesta si-a servit cu dedicare tara.

"Colegii si subordonatii sai l-au cunoscut ca pe un ofiter militar adevarat, cu experienta, un comandant competent, un om cu mare curaj si un patriot adevarat", a afirmat Vladimir Putin. "A fost respectat pentru profesionalismul sau, taria de caracter, onestitatea si integritatea sa."

Igor Sergun figura pe lista persoanelor vizate de sanctiuni impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.