Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat ca a ordonat fortelor de securitate din tara sa garanteze marti instalarea pasnica a noului parlament, care va fi controlat de opozitie pentru prima data in ultimii 16 ani, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Am dat ordin oficial ministrului de interne, Gonzalez Lopez, sa fie luate toate masurile pentru a garanta instalarea pasnica a Adunarii Nationale, in siguranta deplina", a declarat luni seara Nicolas Maduro intr-un discurs la posturile de televiziune.

Intr-un context de puternice tensiuni intre puterea chavista (de la numele fostului presedinte Hugo Chavez) si opozitie, cei 167 de deputati alesi la 6 decembrie urmeaza sa isi preia marti mandatul. Pentru prima data din 1999, coalitia opozitiei, reunita sub numele Masa Unitatii Democratice (MUD), va detine majoritatea, cu doua treimi de locuri (112) in parlamentul monocameral de la Caracas.

Luni seara, presedintele Maduro a dat asigurari ca autoritatile s-au intalnit cu reprezentanti ai opozitiei cu scopul de a-si "coordona toate masurile de protectie" pentru ca "ei sa poata iesi, sa isi cante cantecele si sa dea instructiuni intr-un perimetru corespunzator, astfel incat accesul la Adunare Nationala sa nu fie blocat".

Aceste declaratii apar ca un semn de conciliere dupa apelurile lansate de ambele parti pentru organizarea de manifestatii marti. Cele doua mitinguri se vor desfasura in locuri distincte.

"La 5 ianuarie, zi de pace, sa se instaleze parlamentul burghez!", a adaugat Nicolas Maduro, indemnandu-si simpatizantii, "revolutionarii","sa munceasca, sa indrepte, sa lupte si sa construiasca"