O deputata si un universitar din Franta au postat online, vineri, asa cum anuntasera, "Jurnalul Annei Frank" in versiunea sa in limba olandeza, considerand ca aceasta opera apartine domeniului public incepand cu 1 ianuarie 2016, fapt contestat de Fondul care detine drepturile asupra cartii, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Anne Frank a murit in 1945 (in lagarul de concentrare Bergen-Belsen din Germania), astfel incat la 1 ianuarie 2016 Jurnalul trebuie sa intre in domeniul public", sustine Olivier Ertzscheid, profesor cercetator in stiintele informaticii.

Legislatia franceza, in conformitate cu o directiva europeana din 1993, prevede ca o lucrare intra in domeniul public la data de 1 ianuarie, dupa 70 de ani de la moartea autorului "sau a ultimului supravietuitor".

"Pentru acest text, pentru aceasta marturie, pentru ceea ce reprezinta (...), imi mentin convingerea ca nu exista nicio alta lupta de dus decat aceea de a-i asigura libertatea, niciun alt omagiu de adus decat distribuirea sa fara limita si niciun alt loc de oferit decat acela care-i revine de drept lasandu-l in domeniul public", a scris profesorul pe blogul sau in preambulul publicarii integrale a jurnalului.

Universitarul, care se descrie ca fiind un "militant, foarte atasat unei viziuni pozitive asupra domeniului public", a publicat in octombrie pe site-ul sau doua versiuni in limba franceza ale "Jurnalului Annei Frank", inainte de a le retrage in noiembrie, dupa o somatie din partea editurii Livre de Poche.

Cercetatorul a amintit ca la 1 ianuarie 2016 au intrat in domeniul public si unele lucrari antisemite, printre care "Mein Kampf" a lui Adolf Hitler.

Deputata ecologista Isabelle Attard a postat de asemenea online versiunea in limba olandeza a lucrarii.

"Traiasca Jurnalul Annei Frank, traiasca domeniul public", a scris deputata franceza pe blogul sau, sustinand ca "a combate este pe deplin de actualitate".

Dupa anuntul celor doi privind publicarea jurnalului, Fondul Anne Frank le-a cerut, printr-o scrisoare, atat lui Olivier Ertzscheid cat si Isabellei Attard sa renunte la postarea online a lucrarii si sa-si rectifice declaratiile, amenintandu-i cu actiuni judiciare.

Creat de tatal tinerei, Otto Frank, Fondul Anne Frank, cu sediul la Basel (Elvetia), detine drepturile de publicare asupra operei, tradusa pana acum in 70 de limbi si vanduta in peste 30 de milioane de exemplare.

Potrivit Fondului, jurnalul este o lucrare postuma pentru care durata dreptului exclusiv este de 50 de ani de la data publicarii. Textul in versiunea sa integrala publicat in 1986 ar fi astfel protejat de drepturile de autor pana in 2037, cel putin.

"Jurnalul Annei Frank", scris de tanara evreica in varsta de 13 ani in perioada iunie 1942 - august 1944, in timp ce se ascundea impreuna cu familia sa la Amsterdam, a fost publicat pentru prima oara in limba olandeza in 1947 de catre tatal sau, care a eliminat unele pasaje.