Partidul nationalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului sa raspunda la actiunile autoritatilor romane impotriva maghiarilor din Tinutul Secuiesc, pe care le considera "anti-maghiare" si "ilegale", convocandu-l pe ambasadorul Romaniei la Budapesta, relateaza agentia MTI, citata de Mediafax.

Gabor VonaFoto: Jobbik

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sambata ca a cerut ca ambasadorul roman sa fie audiat intr-o sesiune comuna a Comisiilor de Afaceri Externe si Coeziune Nationala din Parlamentul ungar, in legatura cu o "serie de actiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare", impotriva maghiarilor care traiesc in Tinutul Secuiesc.

Vona a precizat ca Guvernul ungar si diplomatia au tacut in legatura cu "abuzul de putere" al autoritatilor romane si cu "incalcarea grosolana" a drepturilor colective ale comunitatii maghiare.

El a adaugat ca arestarea nejustificata a liderului Miscarii de Tineret 64 de Comitate din Targu Secuiesc, Istvan Beke, si "hartuirea" mai multor grupuri maghiare din regiune de catre autoritati "nu pot ramane fara raspuns" din partea Ungariei.

Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat ca ar fi planuit sa confectioneze si sa detoneze un dispozitiv exploziv la Targu Secuiesc cu ocazia manifestarilor de Ziua Nationala.