Fenomenul cartilor cu caracter stiintific scrise pentru ca diferiti politicieni sau oameni de afaceri sa-si reduca 30 de zile din pedeapsa a ajuns in presa engleza,The Guardianscriind ca este "o portita in lupta anti-coruptie".

Fenomenul cartiilor scrise in inchisoare a ajuns in The GuardianFoto: Hotnews

Conform administratiei penitenciarelor, 415 lucrari stiintifice au fost scrise in inchisoare din 2013 pana la data de 9 decembrie 2015. In anul 2012, au fost semnalate doar 7 lucrari stiintifice.

In iunie, Universitatea Bucuresti a declarat ca urmeaza sa formeze o comisie de experti pentru a analiza daca o carte scrisa de Copos a fost plagiata, dar pana in acest moment nu a aparut o decizie.

In total, George Copos a scris cinci carti in 400 de zile in inchisoare, Gigi Becali a scris doua carti, fostul deputat Nicolae Vasilescu a scris noua carti din 2014 si Dinel Staicu a scris sapte carti intr-o perioada similara.

"Nimeni nu verifica valoarea stiintifica a cartilor sau daca ar avea timp sa scrie cartile. Oamenii scriu opt, noua, zece carti fara valoare stiintifica dar tot isi pot reduce pedeapsa. Asta afecteaza indirect lupta anticoruptie" a declarat Laura Codruta Kovesi.​